Căpșunile, un lanț valoric la Ungheni
Antreprenoarea Zinaida Plămădeală din Ungheni reprezintă Asociația „Berries Group”, care reunește cinci producători de căpșune din Ungheni. Producătorii au în gestiune anual terenuri cu o suprafață de 40-50 ha, în satele Sculeni și Petrești, raionul Ungheni.
Pomușoarele au prezentat dintotdeauna interes pentru fermierii din regiunea Ungheni și aceasta a determinat crearea unui cluster. Inițiativa creării unui cluster de pomușoare este determinată de câteva avantaje regionale. Regiunea Ungheni oferă o sursă stabilă și durabilă de apă pentru irigare, iar proximitatea cu Uniunea Europeană oferă acces la o piață de desfacere mare.
Datorită Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, a fost identificat potențialul de creare a clusterului de pomușoare. La începutul anului 2022, cu suportul programului, membrii clusterului au făcut cunoștință cu cele mai bune practici de cooperare și dezvoltare a afacerilor, în cadrul unei vizite de studiu din România.
În trei ani de activitate, asociația gestionează 0,6 ha de seră și terenuri cu o suprafață de până la 50 ha. În prezent, grupul are o colaborare fructuoasă cu alte proiecte și cu experți din sectorul bacifer.
Echipa tânără de agricultori ambițioși și pasionați de ceea ce fac muncește zi de zi pentru a aduce, pe masa fiecăruia, fructe proaspete și aromate. Până acum, prin rezultatele obținute, s-au valorificat din plin avantajele cooperării și asocierii.
Pe viitor, Asociația „Berries Group” intenționează să dezvolte în continuare acest sector, prin diversificarea sortimentului și să valorifice potențialul de export în Uniunea Europeană.
Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 de milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Sursa: www.undp.org/ro/moldova
Articol: Căpșunile, un lanț valoric la Ungheni