![slider-cluster](http://berries-group.com/wp-content/plugins/revslider/public/assets/assets/dummy.png)
![slider-cluster-2](http://berries-group.com/wp-content/plugins/revslider/public/assets/assets/dummy.png)
![slider-cluster-3](http://berries-group.com/wp-content/plugins/revslider/public/assets/assets/dummy.png)
![agrocluster2](http://berries-group.com/wp-content/plugins/revslider/public/assets/assets/dummy.png)
![slider-cluster-4](http://berries-group.com/wp-content/plugins/revslider/public/assets/assets/dummy.png)
![7Z9A7479](http://berries-group.com/wp-content/plugins/revslider/public/assets/assets/dummy.png)
PLAN DE DEZVOLTARE 2022 - 2026
Clusterul bacifer „Digital Agro-Cluster” din regiunea Ungheni
Clusterul bacifer este amplasat în raionul Ungheni (nucleul producerii este în satul Sculeni și Petrești, iar investițiile post-recoltare sunt concentrate în vecinătate satul Petrești, unde este amplasată camera mobilă de pre-răcire cu capacitate de 25 tone pentru un ciclu; frigider al membrului cooperativei cu capacitate 1000 tone în Călărași cu două tunele de pre-răcire a fructelor cu capacitate de 25 tone fiecare pe ciclu; uscătorie al membrului de tip tunel în Călărași cu capacitate de 6000 kg pe ciclu).
Potențialul Bacifer este specializat în producerea fructelor moi (în special căpșune), dar este orientat în diversificarea producției de fructe și pomușoare. Analiza sectorului de fructe moi și actorilor lanțurilor valorice existente în r-l Ungheni atestă că această direcție în ultimii 2-3 ani are o tendință dinamică de dezvoltare (după restabilirea sistemelor de irigare), ceea ce este benefic și trebuie încurajată prin politici coerente și facilități economice.
Membri
- C.Î. Berries Group
- S.R.L. PDG Fruct
- S.R.L. Iomi-Comerț
- G.Ț. Rusu Gheorghe
- G.Ț. Gaber Ion Mihail
- S.R.L. Darjant
- S.R.L. Agro Complex
- G.Ț. Vizitiu Petru
- S.R.L. Dor-Fruct Group
- G.Ț. Rusu Ion
- G.Ț. Rusu Elena
- G.Ț. Gaber Gheorghe
- I.I. Budean Alexandra
Sectorul Asociativ:
- A.O. "Pomusoarele Moldovei"
- Filiala Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova
Administratia Publica Locala:
- Direcție Economie și Reforme, Consiliul Raional Ungheni
- Direcție Agricultură și Alimentație a Consiliului Raional Ungheni
Sectorul de cercetare-inovare-educare:
- Academia de Studii Economice din Moldova
- Colegiul Agroindustrial Ungheni
Relații de colaborare
Provocări și oportunități de dezvoltare
Clusterul bacifer este la etapa de formare și de stabilire a legăturilor dintre actorii lanțurilor valorice. În special, se constată interacțiunea actorilor la nivel de producere, unde fermierii au nevoie de cooperare.Totodată, se atestă o colaborare fructuoasă cu APL, proiecte internaționale (UNDP, USAID – APM, etc.) și cu savanți / practicieni din sectorul fructelor moi.
Colaborarea dintre firme
Cooperarea și crearea grupurilor de producători operaționale va permite realizarea mai rapid în ceea ce privește exportul și diversificarea piețelor.
Colaborarea dintre firme și autorități publice
Analiza colaborării dintre firmele producătoare de fructe moi și APL / agenții se constată una fructuoasă și eficientă.
Colaborarea dintre firme și instituțiile de cercetare-inovare-educație
Nucleul existent CÎ „Berries Group” este un grup specializat doar în producerea fructelor moi, care aplică doar tehnologii moderne și intensive în parteneriat cu proiecte inovative din RM și mediul academic.
Produsele clusterului
Membrii grupului sunt poziționați în lanțul de comercializare a fructelor moi în stare proaspătă, pentru aceasta dispun de un frigider mobil ce permite de a pre-răci 25 tone într-un ciclu
Cumpărători și piața de desfacere
Membrii grupului de producători și nucleul clusterului bacifer sunt orientați la diversificarea lanțurilor valorice și comercializarea fructelor moi cu valoare adăugată. Modelul de business al nucleului este comerțul fructelor moi în stare proaspătă și diversificarea producției, în special pentru congelarea fructelor, cu scopul reducerii riscurilor sectoriale.
Exportul a fost motorul dezvoltării sectorului horticol moldovenesc (inclusiv la culturile bacifere) în ultimii 15 ani și este activitatea prioritară pentru dezvoltarea durabilă a sectorului.
n ultimii ani se constată o tendință tot mai sporită a exportului către Uniunea Europeană. Reieșind din potențialul de consum și dezvoltare a pieței europene.
Strategia de expansiune a Digital Agro-Cluster este implementarea managementului calității și standardelor în domeniul siguranței alimentare, în cadrul grupul de producători, prin implementarea acestora, atât la producerii cât și în cadrul procesării pe toate lanțurile valorice.
Toate aceste activități vor contribui și vor facilita exportul către UE / diversificarea piețelor alternative.
Digital agro-cluster
Viziunea și obiectivele de dezvoltare
Viziunea grupului de companii constă în dezvoltarea clusterizării în sectorul fructelor moi prin diversificare lanțurilor valorice și sporirea competitivității actorilor din cadrul regiunii Ungheni și întreg teritoriul Republicii Moldova.
![](https://berries-group.com/wp-content/uploads/2023/07/7Z9A1373.jpg)
Obiectiv Strategic 1
Modernizarea tehnologiilor de cultivare a baciferilor prin cercetare și inovații cu scopul sporirii competitivități producției finale
![](https://berries-group.com/wp-content/uploads/2023/08/obiectiv2.jpg)
Obiectiv Strategic 2
Diversificarea lanțurilor valorice pentru comerțul fructelor moi prin crearea de valoare adăugată și asigurarea accesării a noi piețe de desfacere
![](https://berries-group.com/wp-content/uploads/2023/08/obiectiv3.jpg)
Obiectiv Strategic 3
Formarea de parteneriate comerciale cu potențialii clienți/ consumatori de fructe moi, care va permite contractarea direct de la producători
Gala festivă a concursului raional Ungheni ”Businessmanul Anului”,
În data de 23 iunie, curent, Consiliul raional Ungheni şi partenerii locali au organizat Gala festivă a concursului raional ”Businessmanul Anului”, scopul căreia a fost premierea câștigătorilor și aprecierea succeselor oamenilor de afaceri din raionul Ungheni, obținute pe parcursul anului 2022.
Concursul reprezintă parte componentă a Concursului naţional „Cel mai bun antreprenor din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii”, organizat sub patronatul Guvernului Republicii Moldova, Ministerul Economiei, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale.
Evenimentul a debutat cu cuvinte de felicitare din partea dlui Ghenadi Mitriuc, președintele raionului și dl Sorin Badulescu, Seful Biroului Consular al României la Ungheni, Dorin Budeanu, directorul filialei Ungheni a Camerei de Comerț și Industrie a RM – co-organizatorul evenimentului, care au adus sincere felicitări câștigătorilor, au apreciat înalt contribuția mediului de afaceri la dezvoltarea socio-economică și au arătat deschiderea pentru a dezvolta parteneriatele viabile în acest sens. Pe parcurs, cuvinte frumoase și de încurajare au fost rostite de Iurie Vrabie, președinte asociația producătorilor agricoli UnCalNis, dna Natalia Iepuraș, director Zona Economică liberă Ungheni-Business, dna Natalia Sălcuțan, reprezentant BC Moldova-Agroindbank.